Připravujete si jídlo doma a vyhněte se polotovarům!

Nikdo z nás si samozřejmě nekupuje potraviny, které jsou plné nevhodných a škodlivých látek, schválně. Částečně jsme ale pohodlní studovat složení a vlastnosti jednotlivých složek právě třeba našich oblíbených potravin, částečně spoléháme na stát a Evropskou unii a její permanentně se objevující omezení.
příprava salátu


        Pesticidy

Jednou z obávaných látek, která se objevuje nejen v podzemních vodách, ale také již v 75 procentech vody kohoutkové, jsou pesticidy. Ty působí na centrální nervovou soustavu, ovlivňují hormonální i imunitní systém člověka. I když u nás povolené limity nepřekročili povolenou hranici, stejně odborníci bijí na poplach.

Nejen tedy ve vodě, ale hlavně v potravě tedy potom pesticidy jsou. Nedávno se objevil fipronil v milionech vajec, později v pečivu a samozřejmě také ve vaječném likéru. Tato látka se používá v některých chovech drůbeže, protože je prostředkem proti parazitům jako jsou blechy a klíšťata. Světová zdravotnická organizace říká, že může tato látka poškodit játra, ledviny a štítnou žlázu. Nejvíc jsou samozřejmě ohroženy děti.


        Sůl, cukr, tuk

Když opomeneme pesticidy, které jen tak neodhalíme, můžeme se podívat třeba na sůl a cukr. Tyto jedy všichni dobře známe a v naší kuchyni se objevují denně. A i když víme, že nejsou příliš zdravé, nabízíme je dětem denně, a ještě se radujeme, že jim to chutná.

Pozor na obrovské nadužívání cukru, které se u nás v posledních letech velmi často podepisuje na zdraví lidí a způsobuje cukrovku 2. typu, nemoci srdce a cév, ale také pravděpodobně i Alzheimerovu demenci.
lívance s malinami

Jak minimalizovat rizika?

V každém případě platí jedno již nyní zaběhlé pravidlo. Připravujete sobě a dětem jídlo doma a vyhněte se bufetům a rychlým občerstvením, protože nikdy netušíte, kolikrát byl olej na smažení již použit, jaké množství trans-mastných kyselin je v náplních různých sušenek, v trvanlivém pečivu a čokoládových dobrotách.